Rolluiken of screens? Welke kies je nu?

Rolluiken en screens hebben gedeeltelijk dezelfde functies. Toch zijn er ook heel wat belangrijke verschillen.
Rolluiken zorgen vooral voor verduistering, terwijl screens voornamelijk de zon buiten houden zonder jezelf in het donker te zetten.

Wij bieden je een leidraad aan om uit te maken wat voor jouw (ver)bouwproject het meest is aangewezen.

Verduisterende werking of doorzicht zonder een opgesloten gevoel

Rolluiken en ritsscreens hebben beiden een zonwerende functie, echter is de toepassing van beide producten toch erg verschillend.
Zo zijn rolluiken in staat om ruimtes volledig te verduisteren. Het zicht van binnen naar buiten en van buiten naar binnen verdwijnt hierdoor dan ook volledig.
Ideaal wanneer jij wil zorgen voor optimale privacy of een donkere slaapkamer wat voor een goede nachtrust.

Dit is niet de juiste keuze als je graag je binnenklimaat wil beheersen zonder jezelf in het donker te zetten op een zomerse dag.
Ritzcreens kunnen een ruimte beschermen tegen invallend licht zonder volledig te verduisteren.
De weving van een screendoek bevat namelijk minuscule openingen. Hierdoor krijg je tijdens een zomerse dag toch niet het opgesloten gevoel dat je doorgaans met een rolluik wel ervaart omdat je contact houdt met het buitenleven.

Isolatie & warmtewering

Rolluiken zijn niet alleen een fysieke buffer, maar ook een isolerende. Ze scoren beter op akoestisch en thermisch vlak dan screens.
Rolluiken houden de koude buiten, waardoor je minder moet verwarmen. De stilstaande lucht tussen het raam en de rolluik werkt isolerend en daardoor bespaar je verwarmingskosten.

Screens zijn niet isolerend. Zowel geluid als koude komen doorheen het geperforeerde doek. Zij moeten de warmte niet binnen, maar net buiten houden.

Rolluiken en ritzscreens zijn beide dynamische producten en kunnen daarom een belangrijke rol spelen bij de klimaatbeheersing van je woning. Dat betekent dat je in alle gevallen optimaal profiteert van de externe weersomstandigheden.

Wil je het huis koel houden in de zomer? Doe de rolluiken of screens naar beneden.
Koelt het 's avonds buiten erg af? Doe dan de rolluiken en screens omhoog om gebruik te maken van de koele lucht van buiten.
In de winter kun je rolluiken gebruiken als een extra isoleren laag voor je ramen (een screen leent zich hier minder voor).
Schijnt er een lekkere winterzon? Maak dan juist gebruik van de gratis zonnewarmte en doe de producten omhoog.

Inbraakwering

Gelegenheid maakt de dief. Rolluiken vormen in tegenstelling tot ritzscreens een pantser voor je ramen waardoor zij inbraak vertragend werken in tegenstelling tot een screen. Zo zet je een lijfwacht voor elk raam.

Je kan ook opteren voor een extra veiligheidspakket met versterkte onderlijst, verborgen geschroefde veiligheidsgeleiders en optilbeveiliging of voor een extra stabiele lamel die nog meer zekerheid biedt.